Raportarile SAF-T ( Standard Audit File for Tax) devin obligatorii si in Romania

               SAF-T este un standard internațional pentru transmiterea electronică a datelor contabile de la întreprinderi către autoritățile fiscale naționale. Standardele sale sunt definite mai întâi de OCDE.Cerințele de fișier sunt exprimate folosind XML, dar OCDE nu impune niciun format de fișier anume. Obligația de raportare SAF-T este în prezent în vigoare într-o serie de țări europene.
  • Cerințe de raportare SAF-T în Europa
În acest model, întreprinderile trebuie să localizeze și să extragă toate datele privind tranzacțiile financiare. Aceste date sunt apoi formatate ca fișiere XML electronice. În cele din urmă, ele sunt transmise autorității fiscale, fie periodic, fie la cerere înainte de un audit.
  •  Țările SAF-T
Reglementarea SAF-T este în prezent în vigoare în Austria, Cehia, Polonia, Norvegia, Portugalia, Lituania, Luxemburg și Franța. SNI a dezvoltat o soluție SAF-T pentru fiecare dintre aceste țări și a implementat deja multe proiecte.
De asemenea, România intenționează să implementeze o cerință SAF-T similară cu cea din Polonia. La începutul anului viitor, va începe ca o fază pilot pentru marii contribuabili.
  • Care sunt beneficiile SAF-T?
Face auditul fiscal mult mai simplu și mai puțin costisitor pentru autoritățile fiscale. Scopul final este reducerea fraudei în materie de TVA și a decalajului în materie de TVA. Pe de altă parte, raportarea automată a datelor de TVA simplifică procesul de raportare pentru companii.
Suplimentul SNI SAP permite extragerea lină și automată a datelor financiare. Aceste date sunt apoi procesate și convertite în fișiere XML. Utilizatorii pot monitoriza acest proces cu ușurință prin SNI SAF-T Cockpit. În final, fișierele XML sunt transmise autorității fiscale prin intermediul unui conector SNI.
  • Schema SAF-T si obligativitate in Romania
Deși SAF-T în diferite țări are un format similar bazat pe SCHEMA SAF-T OCDE VERSIUNEA 2.0, legislația fiecărei țări definește câmpurile obligatorii care trebuie completate în raport în mod diferit. Deci o afacere trebuie să ia în considerare regulile și standardele specifice ale țării în care are obligații de raportare.
(SAF-T) devine obligatoriu de anul viitor si in Romania, însă etapizat și diferit în funcție de categoria din care contribuabilii fac parte. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ordinul 1783/2021 pentru implementarea SAF-T, astfel:
– Contribuabilii mari încadrați în această categorie la data de 1 ianuarie 2022, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, au obligația de depunere a Declarației informative D406 de la data de 1 ianuarie 2022;
– Contribuabilii mari încadrați în această categorie la data de 1 ianuarie 2022, care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, au obligația de depunere a Declarației informative D406 de la data de 1 iulie 2022 ;
– Contribuabilii mijlocii încadrați în această categorie la data de 31 decembrie 2021 au obligația de depunere a Declarației informative D406 de la data de 1 ianuarie 2023;
– Contribuabili mici încadrați în această categorie la data de 31 decembrie 2021 au obligația de depunere a Declarației informative D406 de la data de 1 ianuarie 2025;
– Prin excepție, instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile financiare și societățile de asigurare (inclusiv societățile de administrare a investițiilor și administratorii de fonduri de investiții alternative/fonduri de investiții alternative, precum și administratorii de fonduri de pensii administrate privat și/sau fonduri de pensii ocupaționale, entități care sunt autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară), încadrate la data de 31 decembrie 2021 în categoria marilor contribuabili, au obligația de depunere a Declarației informative D406 de la data de 1 ianuarie 2023.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REAL ESTATE ȘI INVESTIȚII ÎN AGRICULTURĂ

Vă sprijinim în procesul financiar – contabil și de consultanță în achiziționarea sau închirierea proprietăților sau terenurilor agricole în România.
 
Cere oferta 
Primește oferta