COMISIA EUROPEANA INGRIJORATA DE SCADEREA COLECTARII TVA-ului

         Comitetul TVA al Comisiei Europene, format din reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei, pentru a promova aplicarea uniformă a prevederilor Directivei TVA, a publicat zilele acestea orientări actualizate în urma celei de-a 118-a reuniuni care a avut loc la 19 aprilie 2021.
Orientările au doar un caracter consultativ și nu sunt obligatorii pentru Comisie sau statele membre.
Noile orientări se referă la următoarele aspecte:
-Remedieri rapide: returnarea mărfurilor plasate în regim de stocare și momentul în care bunurile sunt considerate returnate și metode contabile pentru a determina ce bunuri sunt returnate;
-Calculul pragului UE al locului de livrare pentru persoanele impozabile care efectuează livrări de vânzări intracomunitare la distanță de bunuri și livrări de telecomunicații;
– Servicii de radiodifuziune și electronice către persoane neimpozabile: decizia din cauza C 568/17, Geelen, privind sesiunile interactive filmate și difuzate în timp real prin internet;
-Regulile TVA aplicabile tranzactiilor legate de reincarcarea vehiculelor electrice; și probleme legate de TVA în vederea retragerii Regatului Unit din UE.
De asemenea, Comisia Europeană a publicat in 2021 decalajul TVA în Raportul UE, analizând datele privind veniturile din colectare TVA –ului din 2019. Raportul a arătat că o sumă de 134 de miliarde EUR reprezentand taxa pe valoarea adăugată (TVA) a fost pierdută de statele membre în 2019, ca urmare a fraudei și evaziunii în materie de TVA, a practicilor de evitare și optimizare a TVA-ului, a falimentelor și insolvențelor companiilor, precum și a erorilor de calcul și a erorilor administrative. Cu toate acestea, această cifră a scăzut cu aproximativ 7 miliarde EUR comparativ cu 2018.
Comisia Europeana va lansa propuneri legislative pentru a moderniza în continuare sistemul TVA, inclusiv consolidarea Eurofisc, o rețea formată din funcționari naționali din cele 27 de state membre și din Norvegia. Rețeaua utilizează un instrument de analiză a rețelei de tranzacții, finanțat de UE, pentru a face schimb de informații cu privire la TVA, ajutând în lupta împotriva fraudei în materie de TVA în UE.

4 thoughts on “COMISIA EUROPEANA INGRIJORATA DE SCADEREA COLECTARII TVA-ului”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

REAL ESTATE ȘI INVESTIȚII ÎN AGRICULTURĂ

Vă sprijinim în procesul financiar – contabil și de consultanță în achiziționarea sau închirierea proprietăților sau terenurilor agricole în România.
 
Cere oferta 
Primește oferta